Tongxin Foreign Language School / Atelier Apeiron – SZAD


Tongxin Foreign Language School / Atelier Apeiron – SZAD

© Schran Image© Schran Image© Schran Image+ 38

© Schran Image
© Schran Image

Text description provided by the architects. Fund
This is a low cost reconstruction and expansion project of the old campus. Due to the lack of land, the school must build a new high school on the original campus playground to fill the 1,500 degree gaps.

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

Strategy to the city
Facing the city, the two edges of the campus adopt different avoidance strategies: forward platforms to give way to the solar impact of the apartment buildings on the south side, and inverted platforms to avoid the sound impact of the road main building on the west side of the campus.

© Schran Image
© Schran Image

Embrace the old campus
Facing the old campus, the new campus did not continue the traditional fishbone arrangement of the teaching blocks; instead, it used the empty space and adopted a large enclosure layout to form an embrace between the old and the new, creating an open, three-dimensional, and flowing campus space.

© Schran Image
© Schran Image
Section
Section

Fluid platforms
The adjustment of the large flat layer maximizes the demands of the future flexibility of the school. It can be set according to a grade for each level, or it can be set flexibly according to the class changing system. Class units are like pebbles, placed on a large, fluid platform.

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

Three-dimensional play areas
The wide, continuous outdoor platform encourages children to come out more of the classroom during the break, free to run, play, communicate, and even exercise. The total area of ​​the three-story Heavenly Platform with a depth of 9m is equivalent to that of two 300-meter playgrounds, adding valuable outdoor activity space to the overcrowded campus.

© Schran Image
© Schran Image

Sunshade and rain canopy
Each level has its own playing field between the classes. The horizontal and continuous green plants on the platform are connected to the city and also increase the green vision of the campus. Each platform has a 3 meter cantilever, which provides continuous space shading for students in the subtropical climate of Shenzhen.

© Schran Image
© Schran Image

Unnamed spaces
There are many flexible transition spaces between classroom modules, which have become unnamed student favorite spaces, sometimes as small galleries, sometimes as play nooks, and sometimes just for kids to avoid the view of the classroom. ‘teacher. It brings unlimited imagination to children and also leaves each child with their own memories.

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

A large courtyard full of lights
There are three vertical light holes surrounding the large courtyard, deep underground to provide natural light and ventilation for the library, gymnasium and activity room, and at the same time mitigate the impact of large-scale buildings. on the campus environment. In the evening, the caves turn bright and play with light and shade, making the campus a cozy little town to inspire more public events on campus.

© Schran Image
© Schran Image



Sylvester L. Goldfarb